Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Származási hely:     Nagy - Britannia

Hasznosítás:         Nyomkövető kutya

FCI osztályba sorolás:    

VI. fajtacsoport - nyomkövető kutyák és rokon fajták

1.3 szekció - kisméretű kutyák munkavizsgával

Általános megjelenés

Rövidlábú, figyelemreméltó tömeggel és számos kiváló tulajdonsággal rendelkező kutyafajta. Bizonyos mennyiségű laza bőr megléte kívánatos.

Jellemzői

Régi vérvonalakból származó, megbízható orral vadászó falkakutya. Hangja mély, melodikus, terepen nagy erőfeszítésekre és kitartó munkára képes.

Temperamentum

Nyugodt, soha nem agresszív vagy félénk.

Fej és koponya

A koponya boltozatos, enyhe stoppal (arcorri hajlás) és kiemelkedő nyakszirtcsonttal. Közepesen széles, szélessége a fang felé fokozatosan csökken. Az orrhát vonala csaknem párhuzamos a koponyáéval és hossza kissé meghaladja a stop és a  nyakszirtcsont közötti távolságot. A fang általános megjelenése száraz, de nem hegyes. A homlokon és pofán csak mérsékelt ráncképződés fordulhat elő, de a fejbőrnek annyira lazának kell lennie, hogy ráncolódjék, amikor a fej lehajlik, vagy előrehúzódik. A felső ajkak jóval átfedik az alsókat.

Orrtükör

Teljesen fekete, kivéve a világos színű kutyákat, amelyeknél lehet barna vagy májszínű. Nagy és jól nyitott orrlyukak, melyek kicsit túlérnek az ajkakon.

Szemek

Rombusz alakúak, nem kidülledők, de nem is túl mélyen ülők. Sötétek, de világos kutyáknál elfogadott más árnyalat is,  a középbarnáig. Nyugodt és komoly tekintet. A pislogóhártya rózsaszínje látható, de nem túlzottan. A világos vagy sárga szem nem kívánatos.

Fülek

Alacsonyan, pontosan a szem vonala alatt tűzöttek. Hosszúak, de nem túlzottan. Elérnek egy megfelelő hosszúságú fang végéig. Egész hosszukban vékonyak és befelé csavarodnak. Nagyon hajlékonyak, tapintásuk bársonyos.

Fogazat

Erős állkapocs, tökéletes, rendezett ollós harapással, melynél a felső metszőfogak szorosan zárnak az alsókkal és merő legesen állnak az állcsontban.

Nyak

Izmos, jól ívelt és meglehetősen hosszú, kifejezett, de semmiképpen nem túlzott nyaklebernyeggel.

Mellső végtag

A lapockák jól dőlten fekszenek. A vállak nem túl nehezek. Rövid, erős csontozatú elülső lábak. A lábközép redőzött. A könyökök szorosan a test oldalához simulnak, sem befelé, sem kifelé nem fordulnak. Az alkar kissé a test alá állított, de nem akadályozhatja a kutya szabad mozgását, mint ahogy a mellső lábak állásban vagy mozgásban történő érintkezése sem. Az előmell elölnézetből pontosan beillik az alkarok képezte hajlatba. Az előrebicsakló lábtő súlyos hiba.

Test

Hosszú és egészében mély, kifejezett mellcsonttal. A mellkas nem lehet sem szűk, sem aránytalanul mély. A bordák jól íveltek, messze visszanyúlóak, bármilyen deformáció nélkül. Meglehetősen széles, egyenes hát. A mar és csípőcsont  megközelítőleg ugyanolyan magasságban helyezkedik el, bár az ágyék kissé ívelt lehet. A hát a mar és csípő között nem lehet aránytalanul hosszú.

Hátulsó végtag

Rendkívül izmos, hátulról nézve csaknem gömbölyű, nagyon jó szögelésekkel. A csánk mélyen helyeződik, a hátulsó lábközép kissé aláállított, de sem befelé, sem kifelé nem fordulhat. A hátulsó lábközépen illetve a csánkon ráncképződés előfordulhat.

Mancsok

Masszívak, vastag talppárnákkal. Az elülső mancsok egyenesen előre vagy enyhén kifelé fordulnak. A kutya minden esetben akkor áll tökéletesen és szabályosan, ha súlya egyenletesen oszlik meg a lábujjakon és a talppárnákon, úgy, hogy lábnyomai egy nagy kutya lábnyomainak a benyomását keltik.

Farok

Meglehetősen hosszú, jól tűzött. A tövénél erős, a hegye felé fokozatosan vékonyodik. Mozgásban kardalakban enyhén felfelé tartva hordja. Nem kunkorodhat vagy hajolhat a hát fölé.

Mozgás

A legfontosabb. Puhán gördülékeny. Elöl messze kinyúló lépések, hátul erőteljes eolóerő. A térd és a csánkizület mozgásban soha nem tűnhet merevnek és az ujjak nem súrolhatják a talajt.

Szőrzet

Sima, rövid és sűrű, nem túl finom. Tiszta körvonalak, zászlózottság nélkül. A hosszú, lágy szőrzet valamint a zászlózottság nem kívánatos.

Szín

Általában fekete - fehér - cser (tricolor), vagy sárga - fehér (bicolort), de bármilyen elismert kopószín elfogadott.

Méret

Marmagasság: 33 - 38 cm.

Hibák

Bármely eltérés a fentiektől hibának minősül és a hiba súlyától függően, a hiba mértékével arányosan ítélendő meg.

Megjegyzés

A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Veszprém

(Viki, 2009.03.29 20:01)

Sziasztok!Köszönöm szépen a választ!Ennyire nem kellett volna megerőltetni magatokat!Ratyi ez az oldal!Csá

Veszprém

(Viki, 2009.03.11 11:32)

Sziasztok!Szeretnék érdeklődni ,hogy hogyan tudnám szobatisztaságra nevelni a 8 hónapos basset houndomat?!Eddig minden jól ment,de reggelre mindig bepisil.Ha az udvaron végzi el a dolgát, mindig megdícsérem!Nap közben nincs is vele baj, mert szól, ha pisilnie kell, de este nem bírja ki.Mit tudok csinálni?Tudtok valami tanácsot adni???Előre is köszönöm!

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 441485
Hónap: 1871
Nap: 72