Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kölyökkutya táplálása
 

Ha kiválasztottuk a kölyköt, a megfelelő helyről is gondoskodtunk már és minden készen áll az új jövevény fogadására, akkor most nézzük meg miként is táplájuk újdonsült kedvencünket.


Otthon készült ételek
Ezek azok a táplálékok, amelyet otthon készíthetünk el rizsből, húsból, zöldségekből. A nagy hátrányuk az, hogy megfelelő elkészítésük nagyon drága és sok munkára van hozzá szükség, valamint nagyon nehéz megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, zsírt, rostot, cukrot, vitamint, nyomelemet - legfőképpen foszfort és kalciumot - belekeverni. Ha a kölyöktáp nem tartalmazza ezeket megfelelő minőségben és mennyiségben, akkor nagyon sok táplálkozási rendellenesség alakulhat ki.


Készételek
A készételek komplettek, kiegyensúlyozottak és az összes tápanyagot tartalmazzák, amelyre a kölyöknek szüksége lehet a növekedés alatt. Ezeknek a táplálékoknak ugyanolyan biztonságosnak kell lenniük, mint a humán élelmiszereknek.


Konzervek
A konzervek átlagos víztartalma 80%. Felbontás után nem állnak el hosszú ideig és egy év alatt körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint a száraz tápok.


Száraz tápok
Ezek a tápok 14%-nál kevesebb vizet tartalmaznak (a jobb minőségűek általában 8-10%-ot). Ezek teljes értékű, kiegyensúlyozott tápok, amelyek megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazzák az összes, kölyökkutyának szükséges tápanyagot (fehérje, zsír, rost, cukrok, ásványi anyagok és vitaminok).
A gyártó által ellenőrzött nyersanyagok kiváló minősége eredményezi a magas emészthetőségű és megfelelő minőségű tápokat. Ezek a tápok már nem igényelnek külön otthoni munkát és könnyen adagolhatóak.

A növekedési periódus a kutya életének legmeghatározóbb szakasza. Ilyenkor alakul ki a kutya karaktere, valamint a nagysága, a formája és arányos külseje. A jó fejlődéshez szükség van a megfelelő táplálkozásra, amely a kölyöknek minden tekintetben megfelel.
Mindig alapvető szabály a kölyöktáp megválasztásánál:
- különbségek a méretben és a fejlődési sebességben
- a kutya emésztési sajátosságai.


A KISTERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
A kistermetű kutyáknak a felnőttkori testsúlya maximum 10 kg és a növekedési periódusuk rövid, mindössze 8 hónap.
A kistermetű kölyköknek szükségük van megfelelő mennyiségű fehérjére, szénhidrátokra és zsírokra a csontozat és izomzat optimális növekedéshez.
Magas emészthetőségű tápra is szükségük van, hogy megkíméljük őket a lágy széklettől, valamint a hasmenéstől, amelynek nagy hatása van a kutya jó közérzetére és egészségére. Mindig adjunk nekik speciális tápot, amelyet a kistermetű kölyökkutyáknak fejlesztettek ki. Ez biztosítja a rendes bélmozgást és a tápanyagok jobb felszívódását.
A tápszemcse méretének és keménységének a kutya kis állkapcsához és fogaihoz kell igazodnia. Néhány száraztápot úgy fejlesztettek ki, hogy ez lehetővé váljon, és különösen ízletes legyen, hogy a válogatós kölykök is megegyék.


A KÖZEPES TERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
Közepes termetű kutyáknak a felnőttkori testsúlya 10-25 kg közötti.
A növekedés 12 hónapja alatt egy közepes termetű kutya a születéskori testsúlyának 40-50-szeresét éri el. Ez alatt az idő alatt nagy szüksége van energiára és tápanyagokra, valamint megfelelő arányban és mennyiségben foszforra és kalciumra annak érdekében, hogy a kutya növekedése és csontosodása harmonikus legyen.
Az emésztőrendszer ekkor a legérzékenyebb. Nagyon fontos ezért, hogy magas emészthetőségű tápot válasszunk az állat részére, amely táplálja a normál bélflórát, valamint optimalizálja a bélpasszázst.


A NAGYTERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
A nagytermetű kutyák (felnőttkori testsúlyuk 26-45 kg közötti) születéskori testsúlyuknak 70-90-szeresét érik el a növekedési periódus végére, amely 15-18 hónapig tart.
Ez a hosszú növekedési periódus azt követeli meg, hogy a kutya kontrollált energia bevitelt kapjon olyan táp által, amelynek a zsírtartalma limitált a csontrendszer mineralizációjának biztosítása érdekében - az állat elhízása nélkül.


AZ ÓRIÁS TERMETŰ KUTYÁK NÖVEKEDÉSE
Az óriás termetű kutyáknak (pl, leonbergi, dán dog, bernáthegyi stb.) a teljes kifejlettségük eléréséhez 18-24 hónapra van szükségük.
A születéskori testsúlyuknak 80-100-szorosát érik el felnőttkorra, a hosszú növekedési periódus alatt a súlygyarapodást kontrollálni kell, és oda kell figyelni a csontvázrendszer mineralizációjára. Az izületek megfelelő felépítése is nagyon fontos, mivel óriási súly nehezedik rájuk felnőtt korban.


Hogyan etessük a kölyökkutyát helyesen?
A kölyökkutyának háromszor adjunk enni naponta hat hónapos korukig. Mindig ugyanabban a meghatározott időben és ugyanabban a tálban adjunk neki enni. Ezek a tényezők megtaníttatják a kölyökkel a jó étkezési szokásokat. A kutya falkában élő állat és mindig ismernie kell a helyét a rangsorban. Ezért minden esetben a saját étkezésünk után etessük meg a kölyökkutyát, hogy tudassuk vele; mi és a családunk vagyunk a dominánsak. Soha ne hagyjuk a tápot szabadon, mivel így a kölyök nem tudja szabályozni az étkezéseket, és ez elhízáshoz vezethet!
Mindig annyi tápot adjunk a kölyöknek, amennyi a zsákon fel van tüntetve, óvakodjunk az édességektől és a maradékoktól, mivel ezek nem fedezik a kölykök tápanyag szükségletét! Ezek segítenek megelőzni az elhízást, amely a kölyök további életét befolyásolja.
A kölyöknek mindig legyen szabad hozzáférése a rendszeresen cserélt, friss vízhez!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Transplanted partial, re-advance primed respect tangential greyscale.

(cesunujr, 2019.03.11 07:39)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Wedge anti-manic velo-cardiofacial injecting prompting disillusion.

(oetuqukocaro, 2019.03.11 05:55)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

3450 Mezőcsát, Gólya u. 7.

(Peresztegi Éva, 2013.11.06 13:38)

Üdvözletem!
Egy 6. hónapos bernáthegyi szuka, s egy 7. hónapos bernáthegyi kan kutyusom van, akiknek étkezése 4. hónapos korukig Chicoppi, majd Dolly Energy tápból, - időnként főtt rizzsel és főtt csirke, vagy nyúl hússal kiegészítve - állt. Kálcium tabletta (50 db-os Dolly és Lavet) kb. hetente fogyott el kettőjüknek. Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a nagyobb igényű kálcium bevitel miatt, adhatok-e nekik min. 48 órai FAGYASZTÁS után kiengedve csirkefejet, (akár nyersen is, vagy csak főve? ), mivel úgy tudom a fagyasztás ideje alatt a baktériumok, (és pl.szallmonella) fertőzés kizárt!(?)
Azért gondoltam a (csontos) csirkefejet is bevonni a táplálékukba, mert tudomásom szerint a csontban is sok a kálcium, s ezzel szeretném elérni a kálciumbevitel ideális szintjét. Mivel naponta 2xi etetésük van, - reggel és este - , így az Önök által javasolt etetés alkalmával adnám a tanácsaikat figyelembe véve a csirkefejet, mivel nem egyforma a táppal az emésztési idő. (E mellett is adjam tovább a kálcium tablettákat, s milyen adagban?Válaszukat várva, köszönettel és
Tisztelettel: Peresztegi Éva

szia

(kata, 2011.07.10 11:34)

hogy lehet kutyát csinálni????????

cím? ge-

(Antimarketing Paraszt Neked, 2011.05.14 23:17)

"Táp & víz"...
Hehe.
Kutyatáp marketinges oldal - ez is. :-P
Nem vagyok ellene a tápoknak, ám hússal neveltem fel (eddig) minden kölyköt (kotorék eb fajtáktól a nagytestű rotiig bezárólag) és szép erős, okos ebek voltak.
Most fogok először (egy roti kölyköt, mert a bullmasztiff mégsem jött össze onnan) táppal (talán Happy Dog kölyök majd junior tápokkal?) felnevelni, ám húst most és eztán is kapnak. Főtt húst, de régen a jagd terrierjeim nyers húsokon nőttek fel. :P

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 441483
Hónap: 1869
Nap: 72