Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák/1

2008.02.09

kutyák

2008. 02. 09.

 

ENGEDJÜK KIBONTAKOZNI A TERMÉSZETET
Sajnálatos módon általában keveset beszélünk a nevelésről, annál többet a kiképzésről, s így elmulasztjuk, hogyan tegyük engedelmessé - fiatalkora legelején - a kölyköt. Sokan feleslegesnek tartják a nevelést, mert úgy gondolják, hogy teljesen nélkülözhető. A kiskutya jövője szempontjából azonban lényeges, ezért amilyen korán csak lehetséges, kezdjük el a nevelést! Ugyanis csak fiatal korban alapozhatjuk meg, tehetjük tartóssá az engedelmességet, serkenthetjük hatásosan a hajlamot és a képességeket, s csak ilyenkor vehetjük fel a küzdelmet a rossz szokások kialakulása ellen.


KELLEMES ÉS SPORTOS MÁJUSI KUTYÁS SZOMBAT
Kicsit szorosnak ígérkezett számomra május hatodika, mivel egyszerre két helyszínen is meg kellett jelennem, és afféle „száguldó riporterként” tudósítani a megrendezett eseményekről.
Összefoglalva a nap eseményeit, ami leginkább megmaradt bennem, az az, hogy mindkét rendezvényen rengeteg kutya és gazdi volt jelen.


MIÉRT A KUTYA AZ EMBER BARÁTJA?
Kevés ember vesz arról tudomást, hogy bolygónkon az emberiség teljesen egyedül van, annak ellenére, hogy az élet legkülönbözőbb formái veszik körül: feje felett madarak, valamint légitársaságok utasai röpködnek, a vizekben halak és szörföző egyének találhatók, az erdőkben kullancsok és gombászok futkároznak, az erdei tisztásokon őzek, a burgonyamezőkön pedig kolorádóbogarak legelésznek, csak az ember van egyedül. Barátai az első balsikereket követően hagyják őt cserben, a rokonok a sikerek miatt irigykednek majd rá, a férj az első ráncok megjelenésével hagyja el feleségét, a feleség pedig az első szerelme miatt teszi ugyanezt…

 

CATTLE DOG - AUSZTRÁL PÁSZTORKUTYA
Az ausztrál terelô trió „nehézsúlyú” tagja a marhaterelésre kitenyésztett cattle dog. Magyarul ausztrál pásztorkutyának hívjuk, holott szó szerint a „cattle” szarvasmarhát jelent, így pontosabb lenne az ausztrál marhaterelô kutya elnevezés. A cattle dog azon ritka fajták közé tartozik, melynek kialakulását igen pontosan ismerjük, s nyomon követhetjük, hogyan jött létre egy konkrét használati cél érdekében ez a nagyszerû munkakutya.


A KÖLYÖKKORI SZOCIALIZÁCIÓRÓL
Nagyon gyakran előforduló jelenségnek számít, hogy jó tenyészetek kimagasló tenyészegyedeitől vásárolt, ígéretesnek induló kölyökkutyák kiképzése kudarcba fullad, vagy a kiképzőnek sokkal több energiájába kerül, mint az normális esetben várható. Ilyenkor – feltételezve a jó öröklött adottságokat – szinte minden alkalommal a kutya nem megfelelő szocializáltságáról és neveléséről van szó. A kölyökkutya szocializálódása és helyes nevelése alapfeltételei a későbbi eredményes kiképzésnek.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 389775
Hónap: 2535
Nap: 74