Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidszőrű Tacskó

2008.02.27

Rövidszörű Tacskó

2008. 02. 27.

Vadászkutya
A borzebnek is nevezett tacskó a középkortól kezdve ismert. Folyamatos szelektív tenyésztés során sikerült a kopók hosszú csontjait megrövidíteni, s olyan kutyákat tenyészteni, amelyek különösen a kotorék munkára voltak alkalmasak. Ezekből a rövidlábú kutyákból fejlődött ki a tacskó, mely az egyik legsokoldalúbb vadászatra használt kutya lett. Akár a föld alá is követi a vadat, például a rókát vagy a borzot.

A föld feletti munkában is kiváló teljesítményt mutat, pl. a nyomkövetésben, a vad felriasztásában és a vércsapán. Vadászkutyaként szenvedélyes, kitartó, jó szimatú és fürge.

Tacskó a lakásban

Manapság a tacskók többségét társként lakásban tartják. Nem csupán örömet szereznek gazdáiknak, hanem éber természetük és kiváló érzékeik révén védelmet is nyújtanak nekik: elszántan védik otthonukat, s figyelmeztetik gazdáikat, ha valaki közeledik.

Ideális háziállat a városlakók számára, akik otthonuk környékén gyakran csak egy kis parkban tudják sétáltatni kedvencüket. A tacskót már viszonylag szűkös helyen is jól meg lehet mozgatni. A hosszú törzshöz viszonyítva rövid végtagjai ellenére nagyon mozgékony és fürge. Barátságos természetű, nem félénk és nem agresszív, kiegyensúlyozott vérmérsékletű.

Elbűvölő hűsége gyakran a gazdájához való szinte elvakult ragaszkodásban nyilvánul meg. Nagyszerűen nevelhető kutya, szívesen tanul, ha dicsérettel, finom falatokkal, érdekes játékokkal jutalmazzák.

Standard
A tacskót évszázadok óta 3 különböző méretben ( normál/standard, törpe és kaninchen/nyúlász ) és 3 szőrváltozatban ( rövidszőrű, szálkásszőrű, hosszúszőrű) tenyésztették. Az FCI standard alapján 9 fajta tacskót ismernek el: mindhárom szőrváltozatban létezik mind a három méretváltozat.

A tacskó fajta színválasztéka igen gazdag.

 

 

Rövid szőrű tacskó. Valószínű, hogy a legismertebb változat, a rövidszőrű tacskó a fajta első képviselője, s belőle hozták létre szelektív tenyésztéssel a hosszú szőrű és a szálkás szőrű változatot. Szőrzete bársonyosan finom tapintású. Ez a szőrtípus igényel a legkevesebb törődést, viszont a legsérülékenyebb is. A fajtára jellemző eleven, kíváncsi természetének köszönhetően remek, értelmes, odaadó társ és kitűnő vadászkutya lehet belőle.

A rövidszőrű tacskók védik leginkább a sajátjuknak tartott területet, és ők a leghajlamosabbak a betolakodók megugatására is. Mozgásigényük kisebb, mint szálkásszőrű társaiké. Színük lehet csokoládébarna vagy a vörösnek valamely árnyalata, fekete-cservörös, tigriscsíkos vagy harlekinfoltos.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tacsko

(reni, 2009.02.27 12:47)

van egy rovidszoru tacskom nagyo szeretem es mindenki a csaladban lokinak hivjak es 3 eves kis ora otta velunk van de ez nem baj csak hogy surun jarunk kirandulni erdos helyekre es poraznelkul van mivel benn van a vadasz oszton el is mehet .apum min dig elengedi az erdobe pedig soka jon vissza es felek hogy egyszer vissza se fog jonni poraz nelkul viszi le itthon apam es en sirva szoktam konyorogni hogy tegye ra de azert se es eben apum nem valtozik meg segitsetek !!!! egy szomoru lany :((

Re: tacsko

(adri, 2011.04.16 16:19)

pedig jobb lenne ha tenne rá pórázt, ez nem játék. nekem is van 2 tacsim és soha nem mennék ki velük úgy hogy nincs rajtuk.hámot adok rájuk abban szabadabban mozognak.
nagyon nagy bennük a vadász ösztön. kérd meg apukádat h ne játsszon ezzel. mit szól majd ha egyszer nem jön vissza...hogy áll eléd??sok sikert:))

tacsika

(Vikcy, 2010.04.26 19:43)

Szia!
Nekem is tacsim van, az enyém másfél éves volt, amikor hozzánk került. Én nem szoktam rá pórázt tenni, mert a kutya jobban fél attól, hogy egyedül marad, mint én! Tudja, meddig mehet el, és ha megtanult szót fogadni, akkor bármi is vezérelje, nem fog világgá szaladni!

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 441727
Hónap: 1764
Nap: 59