Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya iránti felelősség a vásárlással kezdődik.

 

 

 

Kép

 

 

MIELŐTT MEGVENNÉNK…

 

   
M
enjünk el kutyakiállításokra és ismerjük meg a tenyésztőket, kiállítókat és a tulajdonosokat, hogy milyen kutyáik vannak. 

  

Kép Kérdezzük meg azokat az ismerősöket - vagy olyan embereket, akiket az utcán vagy a parkban látunk, olyan kutyát sétáltatva, amit szeretnénk -, hogy hol vették és hogy meg vannak-e elégedve a kutya egészségével és temperamentumával.

  

Győződjünk meg róla, hogy a környezetünkben – családunkban, házban stb.-mindenki akarja és tisztában van-e a rá háruló felelőséggel.

  

Győződjünk meg arról is, hogy van-e elég pénzünk, időnk és lehetőségünk, hogy megfelelően tartsuk a kölyköt, majd a felnőtt kutyát (pl.: a fiatal kutyának háromszor-négyszer kell enni adni, és a lakásban tartott - fiatal és felnőtt - kutyát 4-5 óránál hosszabb időre nem szabad egyedül hagyni).

 

Menjünk el a tenyésztőhöz és nézzük meg, mielőtt elkötelezzük magunkat a vásárlás mellett, hogy ő milyen körülmények között tartja a kutyát (kutyákat).

  

Nézzük meg a kiskutyát mielőtt megvesszük - általában 4-8 hetesen -, egy felelősségteljes tenyésztő örülni fog az érdeklődésnek.

 

Kérjük meg, hogy mutassa meg az egész almot, így megbizonyosodhatunk arról, hogy mindegyik kicsi jól van és egészséges.

 

Kérjük meg, hogy megnézhessük az anyát a kölykökkel, így ellenőrizhetük, hogy valóban Ő az anyjuk, hogy jól van tartva, egészséges és temperamentumos - és a kölyköket nem csak odatették.

 

Kérjük meg, hogy adjon lehetőséget az apa megtekintésére (gyakran más tenyésztő tulajdonában van), még ha csak fényképen is.

 

Kérjük, hogy mutassák meg a törzskönyvet és győződjünk meg róla, hogy az anya, az apa és az alom is regisztrálva van a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületében. (Például előfordulhat, hogy un. ”felülbélyegzett”, ami azt jelenti, hogy az egyik vagy mindkét szülő nem rendelkezik a tenyésztéshez szükséges kiállítási- vagy tenyészszemle eredményekkel. Illetve - az egyik vagy mindkét szülőt tekintve, korhatár alatti volt a párosítás.) Valamint arról, hogy a szülők eredményei valósak-e, amivel a tenyésztő hirdeti a kölyköket.

 

EGY JÓ TENYÉSZTŐ MINDIG SZÍVESEN AD FELVILÁGOSÍTÁST KUTYÁIVAL KAPCSOLATBAN!

  

A családok többsége nem vesz meg egy műszaki cikket az utca sarkon, számla és garancia levél nélkül - mégis közel ugyanannyi pénzért úgy vásárol kiskutyát, hogy a kutya minőségéről, „műszaki állapotáról” nem győződik, meg és nem tartja fontosnak a törzskönyvet, garanciát sem!

A törzskönyv, azon túl, hogy a kutya tulajdonjogának az igazolására szolgál, a kutya minőségére is egy garancia! A tenyésztő olyan szülőpártól ad el Önnek kiskutyát, akik megfeleltek az adott fajta tenyésztési előírásainak, részt vettek tenyészminősítéseken, rendelkeznek egészségügyi szűrésekkel. Ismertek a szülők, így nem fordulhat elő, hogy Ön tudtán kívül, pl. egy szülő-gyerek párosításból vesz kölyköt, vagy olyan vonalból, ami öröklődő betegségekkel erősen terhelt.

 

Az, hogy Ön egy valóban fajtatiszta kiskutyát vásárol csak akkor biztos, ha a kölyök mellé kap törzskönyvet is! Egy 8 hetes kölyökről nem feltétlenül tudja megmondani a laikus, hogy a fajtatiszta mama párja nem egy keverék kutya volt-e. Vagyis Ön vásárol egy olyan kutyát, akiről csak jóval később fog kiderülni esetleg, hogy nem is fajtatiszta, vagy komoly betegségeket hordoz magában születése óta. A később felbukkanó betegséget pedig fájdalmas és nagyon költséges procedúrát jelentenek a családnak.

 

Csak olyan TENYÉSZTŐTŐL szabad kiskutyát venni, aki vállalja a felelősséget a kutyáért. Ha azt az információt kapjuk, hogy az illetőt valaki megbízta a kutya eladásával, az már eleve gyanús! Miért bízna meg bárkit is egy felelős tenyésztő azzal, hogy árulja a kiskutyáit? Egy igazi tenyésztő mindig megnézi, kinek ad el kutyát. Felírja a vevő nevét, címét, hogy később is tartani tudja a kapcsolatot a kis kölyök új gazdájával. Hogy mérlegeli az illető tenyésztő, hogy jó helye lesz-e annál a gazdánál a kutyájának, ha nem is találkozik vele? Mit csinál a vevő, ha valami probléma adódik a kiskutyával? Ha felhívja az eladót, az majd mossa kezeit, hiszen állítólag nem ő tenyésztette a kiskutyát. Soha ne vegyen senki kiskutyát benzinkútnál, az út szélén, piacon, vagy kiállításon!


Az már eleve gyanús, ha az eladó nem engedi be a vevőt legalább a lakása egy helyiségébe, vagy a portája egyik szegletébe! Mondhatja az eladó, hogy „úgyse találnának ide”, de ezt senki ne higgye el. Ha annyira eldugott helyen lakik, akkor lehet találkozni valahol, ahonnan a tenyésztő elkíséri a vevőt az otthonába.
Mindig nézzük meg a kiskutyák anyját! Fordítsunk figyelmet arra, hogy milyen körülmények között élnek a kutyák. Egy felelős tenyésztő nem feltétlenül kacsalábon forgó palotában lakik, pláne ha minden bejövő pénzt a kutyákra költ – viszont az nagyon fontos, hogy tiszta helyen tartsa a kutyáit, és ne legyen nagy a zsúfoltság, a kutyák pedig legyenek felszabadultak-vidámak és egészségesek.


Ha nem mentünk el a tenyésztőhöz, honnan tudjuk, hogy valóban ő az, akinek mondja magát? Még a címe sem lesz ellenőrizhető. És még egy gondolat: az is gyanús, ha valaki a többi tenyésztőhöz képest rendszeresen sokkal olcsóbban adja a kutyákat. Vajon miért? Sokszor az ilyen szaporító nem költött sem a betegségek megelőzésére, sem pedig az alom felelősségteljes felnevelésére. A felelős tenyésztés sok pénzbe kerül, a felelőtlen kevésbe.


Van, aki valótlanságot – vagy féligazságokat állít (sokszor saját tudatlansága és tájékozatlansága okán) kutyáit illetően, csak azért, hogy a vevőit elámítsa, így azok meg sem győződnek arról, hogy valóban minőségi kölyköt vásárolnak-e. Nézzék meg, mit vesznek!

 

A kiskutyák felnevelése igen sokba kerül - ha tényleg megkapják azt, amire szükségük van. Ellenkező esetben egészségügyi problémákkal is szembesülhet az ember. Kinek van erre szüksége? Azért azt is kalkulálja bele mindenki, hogy ezek a kutyák lesznek végül a legdrágábbak, mire összeadja az ember az összes számlát, amit az olcsó kutyák (és esetleg saját maga) gyógykezelésére költött.


KÉRJÜK NE VEGYEN TÖRZSKÖNYV NÉLKÜLI KISKUTYÁT ÉS NE HOZZON LÉTRE TÖRZSKÖNYV NÉLKÜLI ALMOKAT!


Nem tenyésztésre vásárolt és semmilyen minősítéssel, egészségügyi szűréssel nem rendelkező szukájával ne hozzon létre almot! Sokan gondolják, hogy csak a kiskutyás élmény kedvéért, vagy azért, hogy megtartsanak egy utódot a kedvencüktől, befedeztetik szukájukat egyetlen alkalommal. Ne tegyék! Lehet, hogy kilátásban van egy-két jó gazda, akinek el lehet ajándékozni a kölyköket, de 8-10 született kölyök esetén mit csinál a többivel? Őrületes költség ennyi kölyköt etetni, oltatni és foglalkozni is kell velük, amire már senkinek nem lesz ideje, energiája a családban. Ennyi jó gazdát pedig egy ismeretlen, tenyészszemlézetlen és szűretlen szülőpártól származó alomnak nagyon nehéz találni. A nem kellően megválogatott gazdáktól a kölykök serdülő, vagy fiatal korukban gyakran kerülnek az utcára, sintértelepekre, vagy ajándékozgatják őket tovább és tovább. Ne indítson szomorú sorsra ítélt kutyákat az életbe! Higgye el, olcsóbb és megnyugtatóbb megoldás mindenki számára, ha Ön vásárol egy kölyköt, mintha csak az egy megtartandó kölyök miatt szülne a szukája. Az otthon született kiskutya sincs ingyen, és ha megfontolja tanácsainkat, akkor nem lesz részese annak a felelőtlenségnek, ami miatt ma kutya él a menhelyeken.

Ha állat tartására szánta el magát, kérjük idejében tájékozódjon annak igényeiről, felelősségéről. Egy kutya jó esetben legalább 10-15 évre szól, ezért ennek függvényében kell gondolkodni. Állatának szüksége van megfelelő férőhelyre, élettérre. Kutyák esetében ennek legalább egy nagy kertnek kell lennie, de a legtöbb kutya emellett sosem veti meg a gazdájával tett közös sétákat sem. Lakásban tartott kutyáknak erre napi többször rendszeresen szüksége van!

 

Egy kutyát etetni, oltatni, féregteleníteni kell, megfelelő felszerelésekkel kell ellátni, amiknek anyagi vonzata is van. A kutya felvállalásával ezek is együtt járnak.

Egy kutyának rendszeres foglalkozásra van szüksége, kutyája igényli az Ön társaságát, szüksége van a szeretetére és az irányítására.

 

Egy egészséges kölyökkutya jellemzői:

 

Élénk, vidám, játékos viselkedés, jó kondíció – soha nem csont sovány vagy levert, ha a sovány teste ellenére nagy a hasa, akkor még férges is lehet. Egészséges, tiszta bőr, dús, egészséges szőrzet! Tessék széthajtani a szőrét, és megnézni a bőrét! Ha korpás, netán vastag felrakódás van rajta, akkor fertőzött, tele van élősködőkkel, parazitákkal. Ilyen lehet a bőrgomba, atka, ótvar, bolha, férgesség; ez mind emberre is átterjedő fertőzés, ami nagyon nehezen irtható! Több hónapig is eltarthat a kezelése, mialatt elkaphatja a család összes kétlábú, és négylábú tagja is. Nem beszélve arról, hogy igen sok pénzbe is kerül.


Kép Egy kutya nem egy tárgy, amit ha leteszünk valahová, és ha nem lökjük le véletlenül, akkor nem romlik el. A kutya bizony élőlény. Számtalan olyan dolog van, mely a közös együttlét eszközével hozzájárul a kapcsolat mélyítéséhez. Jó, ha felkeresünk egy kutyaiskolát, ahol szakember irányításával sajátíthatjuk el a megszerzendő ismereteket.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 441488
Hónap: 1870
Nap: 73