Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedvencünk harci kiképzése
 

Célja, hogy a kutya váratlan támadásokkal bátran szembeszálljon, a támadót lefogja, ezáltal vezetőjét és önmagát megvédje. A segéd elrejtőzik egy arra alkalmas bokor, fa, búvóhely mögé. Ezt a kutyának nem szabad látnia. A pórázra kötött kutyával a rejtekhely felé sétálunk. A segéd váratlanul, nagy hanggal, fenyegetéssel támadjon egyenesen ránk. Megjátszva, védekező állásba helyezkedünk és kutyánkat bátorítva "csibész!", "fogd!" vezényszavakkal támadásra késztetjük, a segéd félelmet színlelve igyekezzen a védőkart úgy tartani, hogy a kutya megfogja. Mihelyt a kutya a kart megfogta, azonnal dicsérjük, ezzel is növeljük önbizalmát. Fontos, hogy a támadás mindig a kutyavezetőre irányuljon.
Az ismétlések során a kutyában olyan érzésnek kell kialakulnia, hogy minket, mint "falkavezért" a támadással szemben meg kell védenie és a támadást parancs nélkül is el kell hárítani. Arra törekedjünk, hogy a támadás a kutya számára valóban váratlan legyen. Ha a kutyatámadás elhárítása nem kielégítő és a kutyavezető biztatására sem jön létre eredményes munka, a segéd elmenekülésével befejeződik a jelenet, és kezdődik minden elölről.
A segéd arra nagyon vigyázzon, hogy ha a kutya megfogta a védőkart, sohase ráncigálja azt, ne akarja kitépni a kutya szájából, és vízszintes oldalazó mozgást soha ne végezzen. A fogás után azonnal, érzéssel húzza a kutyát a karral együtt maga felé. A húzás miatt a kutyának ne legyen alkalma újra fogni, a fogást helyesbíteni. Ha oldalazva kell mozognia, a segéd a védő-kart enyhén le-föl mozgatva kissé maga alá húzva, egész testtel forduljon a megfelelő irányba. A védőkart úgy kell mozgatni, hogy a kutyának ne okozzon fájdalmat. Ha a segéd megállt, a kutyának azonnal eresztenie kell. Ha szükséges, az "ereszd!" vezényszó mellett ismét a kemény pórázrántást vagy a dobóláncot vegyük igénybe. A gyakorlatok ismétlésével tanulja meg a kutya, hogy a mozgó segéd mindig ellenség, a csendben, mozdulatlanul álló pedig számára veszélytelen. Mint általában minden gyakorlatot, ezt sem szabad túl gyakran ismételgetni, mert a kutya elfárad. A "fuj!", "rossz!" vezényszavakat csak akkor kell használni, ha a kutya olyasmit tesz, amit végképp meg akarunk tiltani, pl. ha nem akarjuk, hogy egy futó nyúl után vágtázzon. Vannak viszont a kutyának olyan cselekedetei, amelyek csak a pillanatnyi helyzetben nem jók, de más alkalommal számunkra már hasznosak. Ilyen például a menekülő elfogása, amikor minden igyekezetünk arra irányul, hogy engedje el a védőkart. A kiképzés során gyakran hallani lehet, hogy eresztéskor a kutyavezető azt mondja "fuj!", "ereszd!". Ez helytelen! Itt a "fuj!" a védőkar fogására vonatkozik. Márpedig nem akarjuk megtiltani a védőkar fogását, sőt! Csak a pillanatnyi helyzetben kívánjuk, hogy engedje el a kart. Ezért itt a "fuj!" tiltást sohase használjuk, az "ereszd!" vezényszó mellett rántsuk meg a pórázt, vagy használjuk a dobó láncot.
A támadás elhárításakor feltétlenül gyakorolni kell a szájkosaras munkát is. Adódhat olyan helyzet, hogy a váratlan támadás úgy ér bennünket, hogy a kutyán szájkosár van. Másrészt a gyakorlattal ellenőrizhetjük, hogy kutyánk támadókészségét, harci kedvét csak a védőöltözet, a védőkar váltja-e ki, vagy hogy a védőkar nélkül megjelent segédre is hajlandó-e támadni, illetve vele szemben védekezni. A kiképzésben a segéd állandó, jellegzetes védőöltözéke és megjelenése messze eltér a valóságtól, a kutyák sohasem fognak olyan támadókkal találkozni, akik védőruhákkal, védő karral vannak ellátva. A segéd állandó védőöltözék viselése mellett a támadóreflex úgy épül fel, hogy a kutya idővel csak olyan személyt tud elfogni, megfogni, akin védőöltözék van. A segédet mindenképpen meg kell védenünk a balesetektől, viszont így kutyánkat helytelen reflex kialakításával képezzük ki az őrző-védő munkára. Mi hát a helyes megoldás? Sajnos erre a mai napig nem sikerült tökéletes feleletet kapni. E probléma ellensúlyozására már mind gyakrabban használják az úgynevezett "rejtett kar"-t, melyet ruha alá lehet felvenni, így a kutyában nem alakul ki a védő-öltözékhez kapcsolódó reflexe. Sajnos azonban a jó "rejtett védőkar" költségességének és körülményes használata miatt az amatőr kiképzésben nem honosodott meg. Mindent el kell követni, hogy amikor arra mód van a kiképzés során, a segéd védőruha nélkül jelenjen meg.
Kezdetben a kör alakú csoportos kiképzés, vagy az ingerláncra kötött kutya ingerlésekor már említettük, hogy a segéd az első ingerlő mozdulatokat védőruha nélkül kezdje el. Lehetséges olyan gyakorlat is, amikor a segéd teljes védőöltözékben, közömbösen tartózkodik a kutyák között és ugyanakkor egy bottal hadonászó, támadó, utcai öltözékű másik segéd keményen támadja és ingerli a kutyákat. Ezzel azt az érzést váltjuk ki a kutyánkban, hogy sohasem a védőöltözék jelenti számukra a veszélyt, hanem a bottal fenyegető egyén az, akivel szemben védekeznie, támadnia kell.
Ezt a célt szolgálja a már említett szájkosaras támadáselhárítás is. Nagyon fontos, hogy a védőöltözet nélküli segéd kezdetben ne legyen keményen támadó, mivel a kutya önbizalma a szájkosár miatt lényegesen megcsappant. A szájkosár a kutya legfontosabb fegyverének használatát megakadályozza. Ezért fontos, hogy a segéd fokozottabban színlelje a gyávaságot, így és sűrű biztatásunkkal, újból helyreállíthatjuk a kutya önbizalmát. Addig kell ezt gyakorolni, amíg a kutya biztatás nélkül a szájkosár viselése ellenére is rárohan a támadó segédre és tehetetlen dühében a fejével, üt, vág, csapkod, mire a segéd fokozottan színlelve a gyávaságot, rövid küzdelem után mozdulatlanul megáll. A gyakorlatnál a szájkosár, harapást kizáró anyagból készüljön, hogy sem a védőruha nélküli segédnek, sem a kutyának sérülést ne okozhasson, a későbbi támadáselhárításnál jó, ha a segéd, csak akkor támad a rejtekhelyről, amikor a vezető kutyájával eltávolodott, azaz a támadást váratlanul hátulról kell elindítani.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nemetjuhasz/harci

(Nemetjuhasz fan, 2008.12.07 15:13)

Ha ezt egy olyan ember akarja csinálni aki nem akarja elvinni a kutyát a kiképzésre,akkor ezt egymaga is megcsinálhatja-e?ha igen a segéd az lehet e egy olyan ember akit a kutya közelről ismer?Nemetjuhasz fan:)

Re: nemetjuhasz/harci

(hekker ke, 2011.03.28 19:18)

nem

8661001

(horváth vivien, 2010.09.28 19:12)

szerintem a némethjuhász egy nyomozókutya és nekünk is ilyen kutyánk van és 11 éves.

2600 VÁC NASZÁLY ÚT 16

(HEVESI ISTVÁN, 2010.03.22 07:04)

Engem a szájkosaras munka érdekelne minden apró fortéja .Köszönöm.

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 441485
Hónap: 1871
Nap: 73