Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


milyen gyors a leggyorsabb kutya?

2008. 02. 24.

Az angol agár az agarak közt a leggyorsabb rövidtávfutó. 61 km/óra csúcssebességet ér el. A whippet, a kisember versenylova óránként 51 km/órával száguld, tehát nagyobb sebességre képes, mint nála jóval termetesebb rokonai: az afgán vagy az orosz agarak. Ráadásul megbízhatóbb versenykutya az utóbbiaknál, mert azoknak nem kell sok ahhoz, hogy akár még a versenypályán is összemarakodjanak.

Ír farkas, a szelíd óriás

A békés természete alapján szelíd óriásnak titulált ír farkaskutya nemcsak a fajtacsoport legnagyobbika, de a kutyafajták között is legnagyobb. Marmagassága még a német dogét is meghaladhatja: nem ritkák köztük a 95 cm magas példányok. A versenypályákon aligha lehet találkozni ír farkaskutyával, pedig ennek ugyancsak hatalmas a mozgásigénye. Elvégre valamikor még farakasvadászatokon is bevetették.

Az elegáns és mindig közfeltűnést keltő orosz agáron, a huszas évek előkelő hölgyeinek elmaradhatatlan kísérőjén egyáltalán nem látszik meg farkasvadász mivolta.

Ki találta fel az agárversenyt?

Lássuk be, bármilyen jól alkalmazkodtak ezek a kutyák a városi életformához, a féktelen mozgásvágy még ma is ott él bennük.

Mihelyt elengedik őket a pórázról, boldogan megragadnak minden kínálkozó alkalmat, és űzőbe vesznek egy-egy rémült macskát, vagy ha van rá mód, egy fölvert nyulat. Ha az agarak nem élhetik ki vágtázási szenvedélyüket, úgy érzik magukat, mint a kalitkába zárt madarak.

Szent István király idejében a német lovagok magukkal hozott agaraikkal teremtették meg az agarászatot, és a későbbiekben is kedvelt volt Magyarországon a kutyákkal való vadászat. Mátyás király elsősorban a lovas agarászatot űzte.

 

A 18. században aztán az angolok feltalálták az agárversenyt. Eleinte az agarak élő nyulak után futottak, később állatvédelmi okokból műnyulakat mozgattak előttük. Ekkor már nem füves terepen rendezték a versenyeket, hanem a kifejezetten erre a célra épített, kanyarokkal és célegyenessel kialakított versenypályákon. 1839-ben megérkeztek hazánkba az angol agarak, és elindult az agárverseny Magyarországon is

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Akárhol

(ShyrKahn, 2012.01.12 11:31)

Az adatok rosszak. Egy angol agár egy 480 méteres ovál agárpályán átlag 63 km/h-val fut. Csúcssebessége pedig (külföldi oldalak tanúsága alapján) valahol 70-80 km/h között van, de több oldal húz a 70 km/h felé.

Az orosz agár szintén képes 60 km/h-val galoppozni (csúcssebesség). Átlag kb.53 km/h-val.

macska

(Molnár Emma Vivien, 2010.05.29 23:35)

Szertem a cicákat.2is van nekem.

matyokgmail.com

(Andi, 2009.01.25 19:03)

Az agarak nagyon intelligens,pajkos kis jószágok.Nekem volt egy angol agaram,sajnos ma már nem él.Ezért mindenkinek ajánlom hogy egyszer tartson egy ilyen fantasztikus állatot,s egy életen át emlegetni fogja.

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 441486
Hónap: 1870
Nap: 72