Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 A bársonyhal mélyvörös színe azt jelzi, hogy ő a domináns nőstény narancsszínű párjával közös otthonukban, a tengerirózsában. Miután elpusztul, párjának bőre mélyvörösbe fordul - a hím nősténnyé válik.

A tengerisün minden mélységben rikitó színei erős kontrasztjai arra intik a ragadozókat: "Hátrább az agarakkal mérgező vagyok!". A tüskék hegyén ülő vörös, kékes hólyagok méreggel vannak tele. Szúrása égető fájdalmat okoz.

A fregattmadarak ugyanúgy hűséges útitársai voltak Darwin vitorlásának, a Beagle-nek, mint napjaink turistahajóinak. Mivel a fregattmadárnak nincs a tollazatát vízhatlanná tevő faggyúmirigye, halászat után a szigetek édesvizű krátertavaiban mossa le tollairól a tengeri sót.

 

 

A ma élő legnagyobb gyík a komodói varánusz vagy sárkány, mely Komodo, Rintja, Padar,  Flores indonéz szigeteken él. A pontosan lemért legnagyobb példány, amelyet a bimai szultán 1928-ban ajándékozott egy amerikai zoológusnak, 3,05 m hosszú volt.

A galápagosi oroszlánfókáknak vastagabbak és érzékenyebbek a bajuszszálaik, mint a kaliforniaiaknak, mivel a planktontól zavaros vízben vakon úszva kell megtalálniuk és elejteniük zsákmányukat.

 

A legkisebb fészket a kolibrik építik. A verbénakolibri fészke egy dióhéj méretének a fele ( neki van a legkisebb tojása is ), míg a méhkolibri ennél mélyebb fészke köröm nagyságú.

 

Az állatvilágban a zöld sáskarák szeme a legbonyolultabb: 16 sávban érzékeli a fényt, az ibolyántúlival és a polarizálttal egyetemben ( az emberi szem ebből csak négyet észlel ).

 

A kodiakmedve az Alaszukai-öböl Kodiak szigetén, valamint a szomszédos Afognak és Shuyak szigetein él. Az átlagos méretű hím hossza az orra hegyétől a farka végéig 2,4 méter. Vállmagassága 1,32 méter, súlya 476-533 kg, így a legnagyobb élő szárazföldi ragadozó.

A Tibetben és Szecsuán hegyvidékén élő jak (Bos grunniens) időnként 6100 méter magasságba is fölmegy legelni.

 

 

A leghosszabb életű háziszárnyas a lúd. Természetes életkora kb. 25 év. A lancashire-i Thorntonban élő Florence Hull tulajdonában volt George nevű gúnár, 1976 december 16-án múlt ki, 49 éves és 8 hónapos korában. 1927 á

 

 

 

Flipper:

 

 

Flipper ( 1958-1972 )

A delfináriumok felvirágzása az 1960-as években forgatott Flipper című sorozattal kezdődött. Az eredeti Flipper olyan delfin volt, aki a sorozatban embereknek nyújtott segítséget különböző problémák megoldásában. Most azonban, a delfinek akcióhetén Flipper egykori trénere, Ric O'Barry is arra szólítja fel az embereket: bojkottálják a delfinbemutatókat.

O'Barry életét elmondása szerint az változtatta meg, amikor kedves állata a karjai közt halt meg. "Egyszerűen csak feladta az életet. Abban apillanatban döbbentem rá, hogy amit tettem, rossz volt és úgy döntöttem, életem további részét annak szentelem, hogy delfineket juttassak vissza a természetbe, ahova tartoznak."

(Forrás: Zöld magazin)


prilisában kelt ki.

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 441483
Hónap: 1869
Nap: 73