Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LABRADOR RETRIEVER FAJTALEÍRÁS

A fajta eredete  (NEMZETKÖZI KUTYA-ENCIKLOPÉDIA 1991)

Sima, mint a selyem és arisztokratikus, bátor, de békeszerető, robosztus, mégis úszik, mint a hal. Ha, akár a legkellemetlenebb talajon futó vad után küldik, olyan tüzes lendülettel vadászik, mint a legjobb kopó. Mikor pedig a gazdihoz apportírozza az elejtett fácánt, még vágtában is oly finoman tartja, mint a komornyik a porcelánnal teli ezüsttálcát.

    Ki kétli, hogy ez a dicshimnusz a Labrador retrievert illeti? És ki vonná kétségbe, hogy ez a nemes állat évszázadok óta szolgálja erdőn-mezőn vadászó gazdáját? A válasz: mindenki, aki már hallott valamit a fajta történetéről. A Labrador ugyanis nem régi fajta. Ráadásul, mikor 1822-ben először hallatott magáról, valószínűleg hírét sem hallotta puskának.

     Új-Funlandban dolgozott, halászok mellett. Mivel a veszélyes partokon a halászbárkák összetörtek volna, a kutya dolga volt, hogy vízbe ugorván a háló vonókötelét a partra vigye a parton álló többi halásznak, akik azután bevonták a tele hálót. És míg a partiak a zsákmánnyal foglalkoztak, a kutya visszaúszott a következő kiterített háló vonóköteléért. További kötelessége volt, hogy ha a halász bármit a vízbe ejtett, visszahozza. A Labrador tehát kész "retriever" volt, csak mesterségét nem madarakon gyakorolta.

     Egy utazó "kicsi, de csodálatosan képzett vízkutyának" írta le a fajtát. Tartsuk eszünkben, hogy az útleírás Új-Funlandon készült, különben alaposan félreértjük a "kicsi" kifejezést, mely ezúttal csak az említett fajta és az óriási ÚJFUNLANDI közti különbséget van hivatva jelölni. (Az újfunlandi természetesen ugyaninnen származik.)

     A zsákmánnyal teli halászhajók gyakran átvitorláztak Nagy-Britanniába, és ott adták el a halat. Megesett, hogy eladtak egy pár kutyát is. Malmesbury earlje egy 1870-ben kelt levelében leírja, hogyan vásárolta meg e fajtabeli első kutyáját egy Új-Funland és Poole között működő halászhajóról. Az őt mindennél jobban érdeklő fajtáról pedig azt mondta: "A kutyáimat magunk között Labradornak hívjuk. Ez a név azután rajtuk is maradt; ekkor különböztették meg először a két Új-Funlandról származó fajtát.

 Nem sokkal ezután a Labrador eltűnt szülőföldjéről. Részben a súlyos helyi kutyaadó következményeként, melyet kevés halász volt hajlandó megfizetni. Másrészt, és ez a fontosabb ok, megszülettek az angol karantén törvények, és véget vetvén az importnak, véget vetették a kutyatartó és- exportáló halászok jó mellékkeresetének is. Szerencsére ekkor a fajta már gyökeret vert Nagy-Britanniában.

    Knutsford harmadik vikomtjáról járja a tréfás történet, mely szerint a vikomt pénzt és fáradtságot nem kímélve bejárta Labradort és Új-Funlandot, hátha fölleli az őshazában a fajta néhány példányát. Egy helybéli kutyatenyésztőtől is megkérdezte, kitől vehetne egy pár Labradort. A válasz: "Menjen át Angliába, és vegyen a Holland-Hibbert nevű illetőtől."
(Holland-Hibbert a Knutsford lordok családi neve volt.)

   Howe grófnő 1957-ben könyvet írt a fajtáról, s ebben Lord Knutsfordot nevezi "a Labradorok legfőbb jótevőjének". A dicséret talán túlzottan is nagylelkű; aki ma írna a Labradorokról, bizonyosan magának Lady Howe-nak nyújtaná a pálmát.

Lady Howe élete során több tucat -talán több száz- Labrador gazdája volt. Alapelve szerint a kutya legyen épp oly elegáns, mint amilyen jó munkás.

 Akkoriban persze a fajta bizonyosan nem szerepelt volna "az első tíz között" sem Nagy-Britanniában, sem másutt. De a helyzet, azóta alaposan megváltozott. Angliában a Labrador a második legkedveltebb, és a NÉMET JUHÁSZKUTYA első helyét is komolyan veszélyezteti. Az Egyesült Államokban a tizedik, de a sportkategóriában így is az első. És ismerik, szeretik világszerte, különösen Ausztráliában


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS

A Labrador Retriever egy erős felépítésű, közepes méretű, viszonylag rövid testű kutya, melyet szilárd, atlétikus, jól kiegyensúlyozott alkata, kiváló apportírozó vadászkutyává; mely képes vízi és szárazföldi apró vadra hosszú órákon keresztül, nehéz körülmények között vadászni -, ugyanakkor karakterén és kvalitásán keresztül a show ringben győztessé és temperamentumával családi játszótárssá teszi.
Bár fizikai és szellemi jellemzői miatt rendkívül hatékony apró vad összeszedőként tartják nyilván stabil temperamentuma a vadászmezőkön kívül is sokcélú felhasználhatóságát teszi lehetővé.
A Labrador Retriever legfőbb jellemzői rövid, sűrű, vízálló szőrzete, vidra farok, tiszta vonalú fej, széles hátsó koponyával és enyhe stoppal: erőteljes álkapcsok és karakterét, intelligenciáját, jó temperamentumát kifejező barátságos tekintet.
Mindenek fölött a Labrador Retriever jól kiegyensúlyozott felépítésű kell, hogy legyen ami lehetővé teszi, hogy a kiállítási ringben vagy mezőn dolgozva különösebb erőfeszítés nélkül tudjon mozogni. A tipikus Labrador stílust és minőséget testesít meg anélkül, hogy túl lenne finomítva ugyanakkor szilárd, erős megjelenésű a darabosság vagy nehézkesség minden nyoma nélkül. A Labradort elsődlegesen dolgozó vadászkutyának tenyésztik, felépítése és szilárdsága nagy fontosságú.

MÉRET, ARÁNYOK ÉS SZILÁRDSÁG

MÉRET
A kan kutya marmagassága 57-62cm (22,5-24,5 inch)
a szuka kutya marmagassága 54,5-59.7cm (21,5-23.5 inch).
Fenti méretektől való 1,25 cm-nél (0,5 inch) nagyobb eltérés kizáró hibának minősül. Munka kondícióban levő kb. súly kanoknál 29.5-36;3 kg (6580 pound), szukáknál 25-31.75 kg (55-70 pound). Az itt leírt méretek nem alkalmazhatók a 12 hónapnál fiatalabb kutyákra.

ARÁNYOK
Rövid testű, hossza a válltól farig megegyezik vagy enyhén hosszabb, mint a marmagasság. A könyökök földtől mért magassága a marmagasság fele kell legyen. A mell a könyökig érjen, de ne láthatóan mélyebbre. A test elég hosszú kell legyen, hogy egyenes szabad tért ölelő mozgást engedjen: azonban a kutya soha ne tűnjön alacsonynak és hosszúnak vagy magasnak és nyurgának.

SZILÁRDSÁG
Általános és arányos kiegyensúlyozottan erős csontozat kívánatos. Könnyű "cingár" egyedek éppúgy nem kívánatosak mint nehézkes darabos példányok. Munkakondícióban levő Labrador Retrieverek jól izmoltak túlsúlytól mentesek

FEJ KOPONYA
A koponya széles, jól fejlett de a túlzásoktól mentes. Koponya és az arc nagyjábó1 1:1 arányú, egyforma hosszúságúak. Enyhe stop kívánatos a szemöldök enyhén hangsúlyozott így a koponya nem teljesen egyenes vonalban folytatódik az orrban. A szemöldök közép segít a stop kihangsúlyozásában. A fej legyen tiszta vonalú, és ne legyen húsos az arc ( bőrös). A koponyán lehet némi középvonal. A nyakszirtcsont felnőtt kutyáknál nem szembeötlő. Az ajkak nem szögletesednek vagy nem lelógóak de enyhe ívben a nyak felé húzódnak. Ék alakú fej vagy hosszú száj és koponya felé elkeskenyedő fej inkorrekt éppúgy mint a burkolt bőrös fej. Az álkapcsok erősek a pofa nem hosszú és keskeny és nem rövid és tömpe.

ORR
Az orr széles és az orrlukak jól fejlettek. Az orr fekete kell legyen a fekete és sárga színű kutyákon és barna a csokoládé színűeken. A világosabb színárnyalatba átmenő orr nem hiba. Teljesen rózsaszín orr vagy a pigment teljes hiánya kizáró ok.

FOGAK
Fogak erősek és szabályosak. Ollós harapás: az alsó fogsor a felső fogsor mögött de annak belső oldalát éppen érintve helyezkedik el: A összeharapás nem kívánatos de elfogadható: előre illetve hátra harapás szabálytalanul álló fogak súlyos hibának minősülnek. Teljes fogsor a kívánatos. Hiányzó kis és nagy zápfogak súlyos hibának minősülnek.

FÜLEK
A fülek enyhén a fejhez közel lógjanak, enyhén a szemvonal fölött a koponya alsóbb részén viszonylag hátul és magasan tűzöttek legyenek. Ne legyenek nagyok és nehezek hanem arányos legyen a koponyával és ha előre húzzuk őket a szem belső sarkáig érjenek.

SZEMEK
Kedves, barátságos, jó temperamentumot, intelligenciát, élénkséget és figyelmet kifejező szemek a fajta védjegye. Méretük közepes, megfelelő távolságra egymástól, se nem mélyen ülő7 se nem kiguvadt. A szemek színe barna, fekete és sárga Labradorok esetében, csokoládé Labradorok esetében pedig barna vagy mogyorószínűek. Fekete vagy sárga szemek durva kifejezést adnak ezért nem kívánatosak. Kicsi egymáshoz közel ülő vagy kerek kidülledt szemek nem jellemzők a fajtára. A szemhéjak széle fekete és sárga Labradoroknál fekete, csokoládé Labradoroknál barna színű. Szemhéj szélek pigment hiánya kizáró ok.

NYAK, FELSŐVONAL ÉS TEST

NYAK
Legyen megfelelő hosszúságú, hogy a kutya az apró vadat könnyen apportírozhassa. Legyen jól izmolt és lebernyegességtől mentes. Nyak emelkedjék ki erősen a vállak közül enyhe ívben. A vastag, rövid nyak vagy a hattyúnyak inkorrekt.

FELSŐVONAL
A hát erős és a felső vonal a martól a farig mozgás vagy állás közben egyenes de mutasson atlétikus rugalmasságot.

TEST
A Labrador viszonylag rövid testű megfelelően ívelt bordázattal, ami mérsékletesen széles mellkasban végződik. A Labrador ne legyen, sem keskeny mellű az első lábak közt üresség érzését keltő kinézettel sem túl széles buldog jellegű frontú. A korrekt mellkas a mellső lábak között fejeződik be úgy, hogy a végtagok szabad mozgását nem akadályozza. A hatékony mozgást akadályozó mellszélesség vagy keskenység inkorrekt. (stamina) Lapos egyedek a fajtára nem jellemzőek és éppúgy nem kívánatosak mint, a kerek vagy hordó mellű példányok.
Az alsó vonal szinte egyenes, kevéssé felhajló, vagy attól mentes a felnőtt állatokon. Az ágyék mely rövid, széles és erős, beletorkollik a jól fejlett és erős hátsó végtagokba. Oldalnézetben a Labrador Retriever jól fejlett, de nem eltúlzott mellkast mutat.

FAROK
A farok megkülönböztető jellemzője a fajtának. Nagyon vastag a tövénél és nem ér tovább a csánknál, fokozatosan vékonyodik a hegyéig, közép hosszú. A farok hosszabb szőrtől mentes, vastagon körbeveszi a Labradorra jellemző sűrű rövid szőrzet, a különleges kerek megjelenést adva, amit vidra farokként írnak le. A farok kövesse a felső vonalat nyugalmi állapotban vagy mozgás közben. Hordhatja a kutya vidáman, de akkor sem kanyarodhat a hát fölé. Nagyon rövid, vagy hosszú vékony farok súlyos hiba. A farok teszi kompletté a Labrador kiegyensúlyozott megjelenését, folyamatos vonalat képezve a fej tetőtől a farok végéig. A farok kurtítása vagy a természetes hordás művi úton történő megváltoztatása kizáró ok.

FRONT
A mellső végtagok legyenek jól izmoltak, arányosak és kiegyensúlyozottak a hátsó végtagokkal.

VÁLLAK
A vállak jól hátra fekvők, hosszúak és lejtősek, a felkarral cca. 90 fokos szöget alkotnak ami a kutya mellső lábainak könnyed mozgását teszi lehetővé erős előrelépéssel. Ideális esetben a lapocka hossza megegyezik a felkar hosszával. Az egyenes lapocka, rövid felkar vagy durván izmolt vagy terhelt vállak akadályozzák a szabad mozgást és nem kívánatosak, inkorrektek.

MELLSŐ LÁBAK
Elölnézetben a lábak egyenesek, erős csontozatúak. A túl erős csont éppúgy nem kívánatos mint a túl vékony A rövid lábú vastag csontú egyedek nem jellemzőek a fajtára. Oldalnézetben a könyökök közvetlen a vállak alatt helyezkednek el és a mellső lábak függőlegesen a test alatt fognak talajt. A könyökök szorosan a vállak mellett vannak minden lazaság nélkül. Befelé álló szűk könyökök vagy kifelé forduló laza könyökök gátolják a szabad mozgást és súlyos hibának minősülnek. A csánkok erősek, rövidek és a láb függőleges vonalától enyhén lejtenek. A mancsok erősek, kompaktak, jól ívelt lábujjakkal és jól fejlett talppárnákkal. Farkas körmöket el lehet távolítani. Szétterülő, nyúl, duzzadt kifelé vagy befelé forduló mancs súlyos hiba. A világos krémig váltakozó árnyalatokkal a leken, a háton és a has alatt. CSOKOLÁDÉK: a csokoládék színárnyalata a világos csokoládétól a sötétig terjedhet. Csokoládé barna vagy foltos jegyek kizáró ok.

HÁTSÓ RÉSZ
A Labrador fara széles, izmos, csípőtől a csánkíg jól fejlett combokkal és rövid erős csánkkal. Hátulnézetben a hátsó lábak egyenesek és párhuzamosak. Oldalnézetben a hátsó szögellés harmonikus az elülsővel. A hátsó lábak erős csontozatúak, izmosak a comb alsó részénél enyhe szögellésűek, a combok erősek, jól kirajzolódóak. A térd feletti rész erős, állás vagy mozgás közben a térdkalácsok nem csúszkálnak. A térdizület erős, jól leengedett nem csúszik vagy túl kiterjedő állás vagy mozgás közben. A térd felső és alsó izülete olyan szöget zár be ami optimális egyensúlyt ad a húzó és toló mozgáshoz. Állás közben a hátsó lábujjak enyhén a far mögött vannak. Túl nagy szögellés lejtés felső vonalat eredményez, ami nem jellemző a fajtára. A mancsok erősek, kompaktak, jól ívelt lábujjakkal és jól fejlett talppárnákkal. Tehénállás, O állás, görbe csánkok és túl nagy szögelés súlyos felépítési hiba és büntetendő.

SZŐRZET
A szőrzet a Labrador Retriever különleges jellemzője. Rövid, egyenes és nagyon sűrű, a kéz számára meglehetősen kemény tapintású kell legyen. A Labradornak puha vízzáró aljszőrzete van, ami tökéletes víz és hó szigetelést ad. A háton enyhe hullámosság megengedett. Gyapjas, lágy selymes vagy ritka vékony szőrzet a fajtára nem jellemző és súlyosan büntetendő.

SZÍN
A Labrador Retriever szőrzete fekete, sárga vagy csokoládé színű. Bármilyen más szín, vagy színek kombinációja kizáró ok. Egy kis fehér folt a mellen megengedett, de nem kívánatos. Őszülés vagy sebhely okozta fehér szőr nem összetévesztendő a foltossággal.
FEKETÉK - A feketék teljesen feketék. A fekete foltos, vagy barna jegyekkel kizáró ok. Sárgák- A sárgák színárnyalata változhat a róka vöröstől.

MOZGÁS
A Labrador Retriever mozgása szabad és könnyed. Szembe jőve a könyökök nem állhatnak kifelé. Ellenkezőleg, a könyököknek szorosan a test mellett kell lenniük, de a lábak ne legyenek túl közel egymáshoz Egyenesen előre nem poroszkálva vagy kígyózó mozgásban a lábak egyenes vonalban mozogjanak, minden részükben ugyanabban a síkban. Hátulnézetben a hátsó lábak egymáshoz közel, a mellső lábakkal párhuzamos vonalon mozogjanak. A csánkoknak kell a munka majd egészét végezni, nagy rugalmassággal, erőt sugározva. Oldalnézetben a vállak mozogjanak szabadon és könnyedén, a mellső 1áb a földhöz közel nyúljon előre, különös megnyúlás nélkül. Szaggatott vagy magas térd mozgás egyenes vállat, tipegős járás hosszú gyenge csánkot és a rövid gólyalábon való járásmód meredek hátsó szögellést jelez. Mindhárom súlyos hiba. A teljesítményt befolyásoló mozgáshibák úgy mint a kígyózó, hullámzó, keresztező magas térdű, tipegő szaggatott mozgás súlyosan büntetendő.

TEMPERAMENTUM
Az igazi Labrador Retriever temperamentuma éppúgy a fajta védjegye, mint a vidra farok Az ideális a kedves, könnyen kezelhető, tanulékony természet, keresi gazdája kedvét, nem agresszív sem emberekkel, sem állatokkal Labrador az emberek számára számos vonzó tulajdonsággal rendelkezik, kedvessége, intelligenciája és alkalmazkodó kézsége ideális kutyává teszi Emberek vagy állatok iráni agresszivitás vagy a félénkség bármi jele felnőtt egyedeknél súlyosan büntetendő.

KIZÁRÓ OKOK
1. A standardban leírt magasságtól való bármi eltérés 2. Teljesen rózsaszín orr, vagy a pigment teljes hiánya 3. Szemhéj szélek pigment nélkül
4. Kurtítással vagy bármi művi úton történő farok hordás megváltoztatása
5. Bármilyen más szín vagy színvariáció, mint a fekete sárga, csokoládé, a standard leírásnak megfelelően

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 441486
Hónap: 1870
Nap: 71