Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Golden Retriever Fajtaleírás

A fajta eredete

Az 1800-as éviek elején Angliában és Skóciában a vadászat betöltötte mind a sport, mind pedig az élelemszerzés gyakorlati szerepét. 
       Egy közepes termetű, a vad nyomát követő, vízben és szárazon egyaránt dolgozni képes kutya iránti igény előtérbe helyezte a retrievereket. A Golden Retrieverek fejlődése leginkább lord Tweedmonth (Invemess-Shirl. Skócia) 1835-1890 közötti feljegyzéseiben követhető nyomon.
       Ismeretes, hogy a Golden Retriever kialakításában szintén felhasználták a Tweed Water Spánielt, valamint a könnyebb felépítésű újfundlandit is. Más fajták is részt vettek a keresztezésben, pld. írszetter, egyéb vízi spánielek. A vízből való elhozás igen fontos volt és a vadászoknak olyan kutyákra volt szükségük, amelyek bírták a hideg vizet, jól úsztak és boldogultak a sűrű aljnövényzetben is. Lord Tweedmonth az első sárga Retrieverét, Nous-t (azaz Wisdom-ot) Brightonban 1865-ben vásárolta meg. 
Nous Chichester Earlje tenyészetéből származott. Egy 1870-ből származó, Nous-t ábrázoló fényképen  nagy, hullámos szőrzetű Golden Retriever látható. A British Múzeumban néhány festményen hasonló típusú kutya látható. Tweed River mentén élt ebben az időben a Tweed Water Spaniel (Tweed vizi spániel), mely a Golden Retriever fajta kialakításában nagy szerepet játszott. Ez a kutya minden körülmények között képes volt a vadat elhozni.
British Dogs (Brit Kutyák) (1881.) szerzője, Dalziel szerint a Tweed vízi spániel színe világos liver volt, tömött, göndör szőrzettel. Farka hosszú és csüngő, fülei súlyosak, húsosak, kevés szőrrel fedettek, mellső lábak zászlósak, hátulsó lábak sima szőrrel fedettek, kúp alakú feje volt,  enyhén lelógó ajkakkal. Bár eme vízi spániel fajta eredete az idők homályába vész, nem lehet átsiklani a Golden Rerieverek kialakításában játszott szerepe felett. Feljegyzések szerint Noust egy Bill nevű Tweed vízi spániellel pároztatták 1867­68 években. Be11e színe liver volt. Ebben az időben livernek nevezték a barnától az őzbarnáig vagy homokszínig terjedő színeket. Nous és Belle pároztatásából 4 sárga kölyök született, Crocus, Cowslip, Primose, Ada. Cowslip fontos szerepet játszott lord Tweedmonth sárga retrieverek kialakítását célzó tenyészetében. Corwslip-et (szuka) később egy Tweed vízi spániellel párosították és megtartottak ebből az alomból egy szuka kiskutyát. Ezt a kutyát Ada egyik leszármazottjával pároztatták. Ada  pároztatásából­ sárga kölykök születtek, a további pároztatásoknál felhasználták az írszettert és a Tweed vízi spánielt is. Feltételezések szerint Blood­hundot is felhasználták a fajta kialakításánál. 
Golden Retriever tenyésztésben fontos szerephez jutott a vonaltenyésztés, ami abban az időben ritkán alkalmazott tenyésztői módszer volt, mivel Nous és Cowslip többször is szerepelt a törzskönyvekben.
    
A Sárga vagy Golden Retriever a XIX. század végén vált népszerűvé Angliában. Az első olyan Field Trial-t (mezei verseny), melyen Golden Retriever győzött, 1904-ben rendezték meg Angliában. Első ízben 1908-ban, az Eystal Palace-ban állítottak ki Golden Retrievert Flat Soats (Golden) név alatt. További Retrievereket 1909-ben és 1913-ban állítottak ki Flat Coats elnevezés alatt egyéb retrieverekkel csoportosítva. 1913-ban színük szerint különválasztották őket és arany vagy sárga retrieverkként szerepeltek. Angliában megalakult az első Golden Retriever Klub. 
Utazók amerikai látogatásukból haza­térve hoztak magukkal kutyákat és úgy tudni, hogy az 1890-es években az USA-ban és Kanadában is voltak Golden Retrieverek. Nagy Britanniából és Kanadából származó goldenek az 1920-as és 1930-as években elkerültek USA keleti és nyugati partvidékére is.
Az Amerikai Kennel Klub az első Golden Retrievert 1925 novemberében  törzskönyvezte. Igaz, hogy korábban is törzskönyveztek Golden Retrievereket, de csak retrieverként, nem említve a színüket. Kanadában 1927-ben  törzskönyvezték először önálló fajtaként. A Golden Retrieverek az 1930-as, 1940-es években terjedtek el az USA-ban.  Elsősorban vadászkutyaként használták őket, azonban néhányukat kiállításokon is bemutatták.
     A tulajdonosok és tenyésztők lelkiismeretes munkát  végeztek, mivel egy erőteljes, jó kiállású vadászkutya kialakítására törekedtek. Egyre több tenyésztő állította ki retrieverét kutyakiállításokon.  Mindent összevéve a sötétebb színű kutyákat helyezték előnybe, azonban volt  néhány közepesen aranyszínű egyed is. Mind a sötét, mind pedig a világos színű kutyák részt vettek az angol Field Trial-okon, a skóciai és angol kiállításokon is. Ugyan így történt USA-ban és Kanadában is.  Kiegyensúlyozottság, egészség, vidámság, kiképezhetőség és temperamentum.  Ezek azok a tulajdonságok, melyek elsősorban számítanak a fajta kedvelőinek. 1936-ban Angliában és Skóciában módosult a standard  és engedélyezte mind  a világosabb, mind a sötétebb színt. Mivel az amerikai igények kielégítése miatt egyre több kutyát importáltak Angliából és Skóciából, a  világosabb szín a sötéttel együtt bekerült az országba. Az igen világos  színt sem Amerikában, sem Nagy Britanniában nem kedvelték.
Az Egyesült Államokban és más országokban a Golden Retriever Klubok  sokat tesznek azért, hogy a fajta színvonalát növeljék. Manapság a  Golden Retrievereket sikeresen alkalmazzák Field Trial-okon, vadászatokon, kísérőkutyaként és vakvezető kutyaként. A Golden Retrieverek kiváló  szaglását egyéb területeken, mint pld. kábítószer felkutatásnál is jól hasznosították.

A Golden Retrieverek mindezen jó tulajdonsága hozzájárult ahhoz, hogy  a fajta népszerűsége rohamosan nő.


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS

Szimmetrikus, erőteljes, aktív kutya, erős és jól egybefogott, nem nehézkes, nem hosszú1ábú, barátságos megjelenésű, lelkes, figyelmes és magabiztos egyéniségű. lévén elsődlegesen vadász kutya kiállítani munka kondícióban kellene. Általános megjelenése kiegyensúlyozottsága, (test) tartása és rendeltetése nagyobb jelentőségű mint az egyes részletei. Bármilyen az ideálisnak leírttól való eltérés olyan fokú hibának számít, amennyire befolyásolja a fajta rendeltetését, vagy amennyire ellentétes a fajtajelleggel.


MÉRET, ARÁNYOK, SZILÁRDSÁG

MÉRET

Kanok marmagassága 58,50 - 61,00 cm 
                                         
(23-24 inch), 
szukák marmagassága 54.5 - 57,10 cm
                                          
(2I,5 - 22,5 inch). 
A megadott méretektől való 2,54 cm-nél kisebb eltérés arányosan büntetendő. A 2,54 cm-nél nagyobb eltérés kizáró ok. Mellcsonttól a farig mért hossz enyhén nagyobb, mint a marmagasság 12:11 arányban. 
Kanok súlya 29 - 34 kg 
                  (65-75 pounds), 
szukák súlya 25 - 29 kg
 
                   (55-65 pounds).

FEJ

Széles koponya, hosszanti és oldal irányban enyhén ívelt, a homlok és nyakszirt csontok kiemelkedése nélkül. Stop jól hangsúlyozott, de nem meredek. Az arcorri rész mély és széles, majdnem olyan hosszú, mint a koponya. Egyenes profilú fang, ami finoman és erőteljesen csatlakozik a koponyához. Oldal vagy felül nézetben enyhén szélesebb a stopnál mint a hegyénél. Az ajkak nem nehézkesek. Bajusz/szakáll eltávolítása megengedett, de nem preferált. A szemek barátságos, intelligens kifejezésűek, középméretűek, szorosan záródó szemhéjjal, egymástól megfelelő távolságra helyezkednek el és a szemgödörben jól ülnek. Színük inkább sötét barna, a közép barna elfogadott. Ferde, keskeny, háromszögletű szemek rontják a megfelelő kifejezést, ezért büntetendők. 5zem fehérje és a pislogó hártya egyenesen előre nézéskor nem látható. Kutyákat, melyek a szemhéjak vagy szempillák funkcionális abnormitásának jelét adják (úgy mint de nemcsak tríchiasis, entropion, actropion vagy distichiasis) a ringből ki kell küldeni.

FÜLEK

Inkább rövidek, melyek elülső széle jól a szem mögött és éppen a fölött szorosan az arcokra esnek. Ha előre húzzuk őket csücskük éppen betakarja a szemet. Alacsonyan agár kopószerűen tűzött fül hiba. ORR fekete, vagy feketés barna, de a világosabb árnyalat hideg időben nem hiba. Rózsaszín orr, vagy komoly pigment hiány, hiba. Fogak ollós harapásúak, melyben az alsó fogsor külső széle éppen érinti a felső fogsor belső szélét. előre, vagy hátra harapás kizáró ok. Fogak szabálytalan elhelyezkedése, illetve összeharapás nem kívánatos, de nem összetévesztendő az előre-hátra harapással. Teljes fogazat. Nyilván való rések súlyos hiba.

NYAK

Közepesen hosszú, fokozatosan torkollik a jól elhelyezkedő váll hátsó részéhez, erő, izmos megjelenést adva. Nem lehet lebernyeges. Felső vonal enyhén lejt a martól a far felé állás vagy mozgás közben. Lejtős felső vonal, bogár vagy himbálódzós, laza hát, hiba.

TEST

Jól kiegyensúlyozott, rövid, mély széles mellkassal.

MELLKAS

a mellső lábak között legalább olyan széles, mint egy zárt férfi kéz a hüvelykujjal együtt, jól fejlett elülső résszel. Szegy a könyökig ér.

BORDÁK

Hosszúak és íveltek de nem hordó alakúak, jól a hátsó rész felé kiterjedtek. Ágyék rövid, izmos, széles és mély, kevéssé felhúzott. Laposság, keskeny mell, a szegy mélységének hiánya, alsó vonal túlzott felhúzása hiba.
FAROK jól tűzött, tövénél vastag és izmos követi a far természetes vonalát. A farkcsontok vége eléri, de nem haladja meg a csánkot. Hordása vidám, egyenes vagy enyhén felfelé kanyarodó, soha nem kunkorodhat a hát fölé, és nem lehet a lábak között.

FRONT

Izmos, a hátsó résszel harmonikus és képes a szabad mozgásra. Lapockák hosszúak, jól hátranyúlnak, felső szélük meglehetősen közel esik egymáshoz a marnál. A felkarok kb. ugyanolyan hosszúak, mint a lapockák, a könyök a lapockák felső csúcsa alatti vonalban helyezkedik el a bordákhoz közel lazaság nélkül. A lábak elölnézetben egyenesek erős csontozatúak de nem durvák. A csüd rövid és erős enyhén 1ejt a gyengeség látszata nélkül. Farkas körmöket az első lábakról el lehet távolítani, de általában rajta hagyják. Mancs közepes méretű kompakt, megfelelően húsos, vastag talppárnákkal. Felesleges szőr kiállításra természetes méretűre és formájúra vágható. Szétterülő vagy nyúlláb hiba.

HÁTSÓRÉSZ

Széles és erősen izmolt. A far enyhén lejt a medencecsont kissé nagyobb szögben lejt (a vízszintestől cca. 30 fokban). Természetes helyzetben a combcsont a medencéhez kb. 90 fokos szögben kapcsolódik. A combok jól íveltek, a csánk jól lenyúló, rövid, erős hátsó csüddel. Lábak, mint elől egyenesek hátul nézetben. Tehénállás, O á11ás, görbe (sarló) csánkok hiba.
SZŐRZET sűrű, vízzáró dús aljszőrzettel. A fedő szőrzet erős, rugalmas se nem durva se nem selymes, testhez simuló, lehet egyenes vagy hullámos. Természetes trimmelés nélküli nyakszőrzet. Az első lábak hátulján és a hason enyhén pihés, a mellen, combok hátulján és farok alatt erősebben pihés szőr. A szőrzet a mancsokon, fejen első lábakon rövid és egyenletes. Túlzott hosszúságú, laza, nyitott, puha szőrzet nagyon nem kívánatos. A lábakat lehet trimmelni kiálló szőröket levágni, de a szőrzet természetes megjelenését és vonalát vágással nyírással megváltoztatni nem szabad.
SZÍN gazdag, csillogó arany különböző árnyalatai. A pihés szőrök lehetnek világosabbak, mint a szőrzet többi része. Az arc vagy a test őszülése miatti szürke vagy fehér szőröket, illetve a mellen néhány fehér szőrszálat nem számítva bármilyen fehér jel mértékének megfelelően büntetendő. Megengedett világosabb színárnyalat nem összetévesztendő a fehér jelekkel. Szélsőséges testszín, ami vagy nagyon világos vagy nagyon sötét nem kívánatos.
Világos színű kölykök esetében, ha színük a korral várhatóan érni fog rugalmasan kell bírálni. Bármilyen észrevehető fekete vagy más eltérő szín súlyos hiba.

MOZGÁS

Ügetéskor a mozgás szabad, lágy erőteljes és jól koordinált megfelelő lépéshosszt mutat. Bármilyen szögből nézve a lábak soha nem fordulnak ki vagy be nem lépnek keresztbe egymásnak. A sebesség növekedésével a lábak a test súlyvonalának közepe felé mozdulnak el. Ajánlott, hogy a kutyákat laza pórázon mutassák be, hogy a természetes mozgás látszódjék.

TEMPERAMENTUM

Barátságos, kiszámítható és megbízható. Veszekedős vagy barátságtalan hajlam normál körülmények között más kutyák vagy emberek iránt, előjel nélküli félénkség vagy idegesség nem a fajta jellemzője. Az ilyen megnyilvánulások mértéküknek megfelelően büntetendők.

KIZÁRÓ OKOK

- Standard szerint magasságtól való több mint 2,54cm 
   (1 inch) eltérés
- Hátra vagy előre harapás

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

anyád

(anyád, 2010.07.28 13:45)

panna énmeg az anyád vagyokxd

oroszvari.panna@gmail.com

(Panncsi, 2009.08.21 20:12)

Panna Vagyok

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 441481
Hónap: 1870
Nap: 72