Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Becsüld meg a kutyát, házadnak hű őrét, rossz emberek  haragos űzőjét"
                 
Belga juhászkutya
-Tervueren-
fajta
Hivatalos honlapja
"Minden, amit a tervuerennről tudni lehet, kell és érdemes...
(nem csak) meglévő és leendő tulajdonosoknak."


Jól nevelhető, hűséges családi kutya

Az intelligens, éber és figyelmes belga juhászkutyát állatok őrzésére tenyésztették ki. Európa minden táján ismerték, és bár eredetileg  sok fajtája létezett, melyek színükben és szőrzetük hosszában eltértek, a fajtának fokozatosan négy fő változata alakult ki, melyeket szülőhelyük alapján neveztek el.
A kutyás sportok egyik legkiemelkedőbb sztárja kétségtelenül a belga juhászkutya. Akár őrző-védő versenyen, akár az agility-pályán kell helytállni, ő mindig ott van az élen. De helyesebb lenne többesszámot használni, hiszen a belga juhászkutyának négy típusa van, gyakorlatilag négy fajtáról van szó: a fekete groenendaelről, a vörösesbarna tervuerenről, a göndörszőrű lakenois-ról és a quartett legrövidebb szőrű tagjáról, a malinois-ról.

A négy változat:

Bővebben róluk itt!

A Groenendael
A Groenendael a fajta legismertebb változata. Szőrzete mindig fekete, szügyén és lábujjainak végén kis fehér folttal vagy sávval. Szőrzete közepesen durva, hosszú, egyenes és dús a törzsén, de a fején, a fülek külső részén és a lábak alsó részén rövidebb. Szőrzete különösen hosszú és dús a nyakán, elsősorban a kanoknál gallért képez. Bővebben..

 A Tervueren
A Tervueren felépítésében és szőrzetének típusában megegyezik a Groenendael-lel, de színei - vörös, világosbarna és szürke árnyalatai, fekete mintával - eltérnek tőle. A felnőtt kanoknál minden világos szőrszál vége fekete, ez különösen jól látszik a lapockánál, a háton és a bordákon. A szemekig terjedő fekete szőrzet és a fekete fülek a Tervuerent igazán feltűnő jelenséggé teszik.
( Az oldalon a tervuerenről találsz részletes leírást. )
 
A Malinois
A Malinois felépítésében és színeiben megegyezik a Tervuerennel, de szőrzete rövid és vastag. Bővebben..
 
A Laekenois
A Laekenois felépítésében megegyezik a másik három változattal, de durva drótszőrzete vörösesbarna színű, fekete mintákkal. Bővebben..
 
Az első világháború alatt belga juhászkutyák ezreit képezték ki üzenettovábbításra és sokan közülük elpusztultak. Napjainkban Európában rendőrkutyaként használják.
Nagyon jól nevelhető fajta, felülmúlhatatlanul engedelmes, és hűséges családi kutya.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.tervueren.centrumnet.hu

(Tervueren, 2008.08.29 00:12)

A hivatalos eredeti weboldal:

http://tervueren.centrumnet.hu
By: Cirike

cirike

(Cirike, 2008.07.25 00:16)

Legközelebb ne lopj!!!

http://lap.centrumnet.hu/tervueren

(Tervueren, 2008.05.16 22:56)

A forrás: http://lap.centrumnet.hu/tervueren

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 441482
Hónap: 1868
Nap: 72